15 år i TR-trøjen: ”Vi er mere oppe og bide skeer nu”

Publiceret 13.08.2024 Af nyhedsredaktionen

Siden 2009 har Sonny Sørensen og Anni Lyng Pedersen kæmpet for bedre løn, arbejdsvilkår og trivsel for deres kollegaer. Rollen som tillidsrepræsentant er blevet mere kompleks med årene, men det hjælper at have erfaring og sparring fra DP at støtte sig til, fortæller de to jubilarer.

Hvordan er det at være sine kollegaers talerør og bindeled til ledelsen gennem tykt og tyndt?

Det ved Sonny Sørensen og Anni Lyng Pedersen om nogen, for i år kan de to PPR-psykologer begge fejre 15-års jubilæum som tillidsrepræsentanter for Dansk Psykolog Forening. Sonny Sørensen i Norddjurs Kommune og Anni Lyng Pedersen i Hedensted Kommune.

Der er sket meget gennem årene – både for de ansatte og TR-rollen – er de begge enige om.

TR-posten har fyldt rigtig meget i kalenderen – både i hverdagen og i forhold til ansættelser. Og der har været en udvikling. Hvor jeg og min suppleant før i tiden særligt var på under lønforhandlinger en gang om året, er vi mere oppe og bide skeer nu. Vi kigger også meget på arbejdsvilkår – på hvordan folk kan være i arbejdslivet og trives,” siger Anni Lyng Pedersen.

Det genkender Sonny Sørensen:

”Hvis jeg ikke passer på de yngre kollegaer, risikerer de meget nemt blive suget ind i et vakuum af møder og opgaver. Det er vigtigt for mig, at de får tid til pauser og papirarbejde også” siger han og forklarer, at PPR-psykologernes udfordrende arbejdsmiljø bl.a. hænger sammen med en presset økonomi i kommunen, hvor der fx er blevet færre penge at drive skole og indsatser til børn for.”

”Det skal psykologerne rådgive ind i, og vi kommer hurtigt til at have en kompenserende rolle”, siger han.

Stor viden og lokalt kendskab gør en forskel

Samtidig med at rollen som tillidsrepræsentant er blevet mere kompleks, mærker de to tillidsrepræsentanter dog også, at de med årene har fået en stærk erfaring og solid uddannelse af stå på. Dels gennem en række grundkurser for tillidsrepræsentanter om fx løn og forhandling, dels qua andre kurser om emner som omsorgstræthed, konflikthåndtering og supervision.

”Med tiden har jeg fået større erfaring – men også større tålmodighed og en forståelse af, at ting tager tid. Det giver et beredskab på, hvad jeg kan sige i dialogen med ledelsen,” siger Sonny Sørensen.

Både han og Anni Lyng Pedersen fremhæver netop samarbejde med ledelsen på deres arbejdspladser som helt afgørende for, at de kan lykkedes i TR-rollen og med at skabe trivsel.

Herudover sætter de stor pris på muligheden for at sparre om tvivlsspørgsmål om fx tvister og lovgivning med deres tilknyttede forhandlingskonsulent i Dansk Psykolog Forenings sekretariat, Stine Blak Melgaard.

Og værdsættelsen går begge veje:

”Erfarne tillidsrepræsentanter som Sonny og Anni er guld værd. De har en kæmpe viden og kendskab lokalt, og for medlemmerne er kontakten til dem ofte den hurtigste vej til at få hjælp af foreningen”, siger Stine Blak Melgaard og uddyber:

”De psykologer, som er tillidsrepræsentanter i mange år, opbygger ofte et rigtig godt samarbejde med ledelsen på deres arbejdsplads, og de har en meget stærk føling med, hvad der rører sig på arbejdspladserne. Det støtter vi som sekretariat op om med uddannelse og sparring. Samlet bidrager det til, at rigtig mange udfordringer bliver løst lokalt, og det er godt, for det er ofte langt mindre konfliktoptrappende, end hvis vi som sekretariat er direkte indblandet.”

Utrættelig indsats

Netop følelsen af at kunne skabe gode løsninger for kollegaerne er noget af det, der står klarest tilbage, når Sonny Sørensen og Anni Lyng Pedersen ser tilbage på deres 15 år som tillidsrepræsentanter.

”Vi har haft mange forskellige ledelser, og de har ikke alle været lige harmoniske. Den indsats, jeg og min suppleant har gjort i den forbindelse – fx omkring og i omstillingsperioder – kan jeg mærke har gjort en forskel for dem, som blev tilbage,” siger Sonny Sørensen, og tilføjer:

”Jeg er også virkelig stolt af en forhåndsaftale om løn, vi landede for nylig. En kommende medarbejder kom til mig og sagde, at det var sørme gode lønforhold, og der kunne jeg så svare; at ja – vi havde virkelig knoklet for det længe.”

Netop en forhåndsaftale om løn, er noget af det Anni Lyng Pedersen i flere år har arbejdet for og stadig kæmper for at opnå.

”Men jeg kommer altid fra lønforhandlinger med noget. Jeg er utrættelig,” siger hun med et smil på læben.

Mangler I en tillidsrepræsentant?

Tillidsrepræsentanten får indblik i arbejdspladsens økonomi og strategi og bliver løbende inddraget. På den måde medvirker tillidsrepræsentanten til,  at ledelsen træffer de rigtige beslutninger for kollegerne.

I kan vælge en tillidsrepræsentant, hvis I er mindst fem psykologer på jeres arbejdsplads.

Sådan vælger I en tillidsrepræsentant (TR)