Lokale aftaler om tidligt autorisationstillæg vinder frem

Publiceret 18.09.2024 Af nyhedsredaktionen

Ventetiden på at få godkendt sin autorisation i Psykolognævnet forsinker mange psykologer i at opnå tillæg. Men på op mod 30 arbejdspladser i staten, kommuner og regioner er tillidsrepræsentanter i Dansk Psykolog Forening lykkedes med at lande aftaler, der sikrer autorisationssøgende psykologerne kompensation for deres kompetencer.

”Er der ikke noget, vi kan gøre for at imødekomme de psykologer, som venter helt urimelig længe på at få deres autorisation godkendt?”

Nogenlunde sådan startede tillidsrepræsentant i Studenterrådgivningen, Line Aasland Lorenzen, den dialog med ledelsen, som på kort tid førte til en ny forhåndsaftale. En aftale, som blandt andet sikrer alle psykologer i Studenterrådgivningen et kvalifikationstillæg allerede måneden efter, de har sendt deres ansøgning til Psykolognævnet – og ikke først når nævnet har godkendt autorisationen.

Ledelsen i Studenterrådgivningen kunne nemlig godt se det uretfærdige i, at der for nogle af de ansatte psykologer gik hele og halve år, før de fik tillægget på grund af sagsbehandlingstiden i Psykolognævnet, som i 2023 var i gennemsnit 30 uger.

”De ville gerne imødekomme, at man jo har oparbejdet kompetencen, når man sender autorisationsansøgningen af sted, og at kompetencen ikke er afhængig af eller hænger sammen med sagsbehandlingstiden,” siger Line Aasland Lorenzen og forklarer, at aftalen om tidligt kvalifikationstillæg derfor vil gælde, så længe ventetiden på autorisation i Psykolognævnet er længere end tre måneder.

Op mod 30 lokale aftaler

Line Aasland Lorenzen i Studenterrådgivningen er langt fra den eneste tillidsrepræsentant i Dansk Psykolog Forening, der har haft succes med at skaffe økonomisk kompensation for medlemmer, som sidder i autorisationskø i Psykolognævnet.

Foreningens sekretariat rådgiver jævnligt tillidsrepræsentanter på mange offentlige arbejdspladser om opnåelse af tidligt autorisationstillæg og ved, at det på op mod 30 arbejdspladser i staten, kommuner og regioner er lykkedes med at etablere en praksis, hvor de gives delvist eller fuldt autorisationstillæg.

Forhåndsaftaler og individuelle aftaler er en god måde at håndtere den lange ventetid i Psykolognævnet, understreger forhandlingschef i Dansk Psykolog Forening, Lis Ethelberg. Hun peger på, at regeringen i sit finanslovsudspil har lagt op til, at psykologer skal have en ny sundhedsfaglig autorisation, som forhåbentlig kan afhjælpe ventetiden i fremtiden, men at der fortsat er stort behov for at handle for at hjælpe de psykologer, som venter lige nu.

”Vi arbejder i foreningen målrettet for, at psykologer skal kompenseres rettidigt for de kompetencer, de tilegner sig. Vi har igen og igen lagt pres på politikerne for at få nedbragt ventetiden i Psykolognævnet, og sidste år bragte vi kompensationsspørgsmålet ind i overenskomstforhandlingerne. Her lykkedes vi faktisk med at blive enige med kommunerne om, at der er mulighed for at lave lokale aftaler om midlertidigt autorisationstillæg, men det er klart, at det desværre ikke hjælper alle autorisationssøgende psykologer. Derfor er jeg også virkelig glad for den store forskel, som vores tillidsrepræsentanter gør ved at lande gode aftaler på deres arbejdspladser,” siger hun.

I Studenterrådgivningen har Line Aasland Lorenzen løbende fået sparring af DP’s sekretariat om den nye forhåndsaftale, der faldt på plads i april 2024.

”Jeg synes generelt, vi har et godt samarbejde, hvor jeg bliver støttet i nogle af de aftaler, vi gerne vil indgå i Studenterrådgivningen. I denne omgang har jeg bl.a. fået juridisk rådgivning om, hvad der kan være vigtigt at få med i sådan en aftale, og hvordan den kan opbygges,” siger hun.

Læs om forhåndsaftaler.

Læs om Dansk Psykolog Forenings kamp for at nedbringe ventetiden på autorisation.