Kan vi gennem familien identificere de tidlige faktorer, der kan føre til eller beskytter mod spiseforstyrrelser?

Publiceret 21.10.2024 Af Mie Sedoc Jørgensen, ph.d., cand.psych.aut., specialist i psykoterapi med børn og unge Læsetid: 7 minutter

Fagkronik: Verdens hidtil største familieundersøgelse om spiseforstyrrelser er for nylig lanceret i Danmark. Den har til formål at afdække de kritiske beskyttelsesfaktorer, der kan forhindre udviklingen af spiseforstyrrelser og øge børns fysiske og mentale trivsel samt identificere potentielle risikofaktorer. Undersøgelsen har potentiale til at revolutionere vores forståelse og prævention af spiseforstyrrelser samt bringe os tættere på mere effektiv tidlig opsporing og præventive indsatser.
Kan vi gennem familien identificere de tidlige faktorer, der kan føre til eller beskytter mod spiseforstyrrelser?
Mie Sedoc Jørgensen er ph.d., cand.psych.aut. og specialist i psykoterapi med børn og unge. Privatfoto

Fagkronikken er udtryk for skribentens egne erfaringer og holdninger.

Anoreksi, bulimi og binge eating disorder (BED) er spiseforstyrrelser, der påvirker mange mennesker verden over. Ifølge ICD-11 (World Health Organization 2022) er anoreksi kendetegnet ved ekstremt vægttab, restriktiv spisning og en intens frygt for at tage på i vægt. Bulimi involverer episoder med overspisning efterfulgt af kompensatorisk adfærd såsom opkastning, overdreven motion eller brug af vanddrivende piller eller afføringsmidler. BED er den mest hyppige spiseforstyrrelse og adskiller sig fra bulimi ved, at der ikke er nogen form for kompensatorisk adfærd efter overspisningsepisoder. Personer med BED spiser store mængder mad, ofte hurtigt, og oplever en følelse af manglende kontrol.

I de senere år har forekomsten af spiseforstyrrelser blandt unge vist en stigende tendens på baggrund af flere forskellige faktorer (Dane & Bhatia, 2023). Samtidig har corona-pandemien forværret problemet for mange unge (McLean, Utpala & Sharp, 2022). Dette har medført, at flere unge har søgt hjælp mod deres spiseforstyrrelse – også i Danmark (Momentum, n.d.). Spiseforstyrrelser debuterer typisk i ungdomsårene, og tidlig opsporing og intervention er derfor afgørende, da spiseforstyrrelser kan have alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser, hvis de ikke behandles tidligt (Micali et al., 2015).

Hvorfor udvikler man en spiseforstyrrelse?

Ætiologien bag spiseforstyrrelser er uklar, men involverer et samspil mellem genetiske og biologiske faktorer og det miljø, barnet fødes ind i. Med genetisk risiko mener vi, at spiseforstyrrelser – på samme måde som mange andre psykiske lidelser – løber i familier. Både større og mindre undersøgelser har vist, at børn, der har en forælder med en spiseforstyrrelse, har ti gange højere risiko for selv at udvikle en spiseforstyrrelse end deres jævnaldrende (Strober et al., 2000). På trods af denne familiære risiko udvikler de færreste børn dog selv en spiseforstyrrelse. Men hvorfor udvikler nogle en spiseforstyrrelse og andre ikke? Dette er et spørgsmål, vi har stillet os selv i forskningsenheden for spiseforstyrrelser (eng: Center for Eating and feeding Disorders Research) på Psykiatrisk Center Ballerup i Region Hovedstaden. Derfor har vi i juni 2024 lanceret det største familiestudie nogensinde. Vi tror nemlig på vigtigheden af resiliens og på at få identificeret beskyttelsesfaktorer. Ved at få identificeret, hvad der gør børn resiliente, og hvad der beskytter dem, kan vi nemlig hjælpe andre familier ved at implementere disse beskyttende strategier, særligt i lyset af at den øgede prævalens af spiseforstyrrelser kalder på innovative tilgange til tidlig opsporing og præventive interventioner.

Hvad kan man lære af familien?

Spiseforstyrrelser har en stærk genetisk komponent, hvilket betyder, at risikoen for at udvikle en spiseforstyrrelse kan være højere blandt familiemedlemmer til personer, der allerede lider af en spiseforstyrrelse. Samtidig vil børnene vokse op i familier, hvor der på trods af den genetiske sårbarhed kan være en beskyttende miljømæssig påvirkning og det er dette samspil mellem genetik og miljø, vi gerne vil blive klogere på.

En familiær-højrisiko-undersøgelse kan hjælpe med at identificere tidlige risikofaktorer og beskyttende faktorer hos børn, hvis mødre lider eller har lidt af en spiseforstyrrelse, når man sammenligner børnene med jævnaldrende børn født af raske mødre. Familiære-højrisiko-undersøgelser er bl.a. kendt fra psykoseforskningen, hvor man med relativ høj succes har kunnet identificere personer, der er i risiko for at udviklende en førstegangs psykotisk episode og derfor kan være i en prodromal fase (Ellersgaard et al., 2018). Professor Nadia Micali har tidligere stået for mindre præliminære undersøgelser af familiær højrisiko for spiseforstyrrelse, hvor undersøgelserne bl.a. peger på, at børn i familiær højrisiko udviser mere kognitiv rigiditet og laver flere fejl i tests, der måler kognitiv fleksibilitet sammenlignet med jævnaldrende kontroller (Pappaianni et al., in progress; 2023). Derudover viste undersøgelserne også strukturelle forskelle i visse områder af hjernen.

BLOOM-undersøgelsen

BLOOM-undersøgelsen er en prospektiv kohorteundersøgelse, der vil inkludere 510 familier med et 8-9-årigt barn. Ud af de 510 familier vil 360 af børnene være i familiær risiko, og 150 vil være raske kontroller, dvs. født af raske mødre. Børnene vil blive inkluderet i studiet over de næste to år og derefter fulgt hvert andet år i seks år.

Mødrene vil udfylde spørgeskemaer og deltage i interviews om deres mentale helbred, barnets velbefindende og familiedynamikker. Eventuelle sekundære omsorgspersoner vil udfylde spørgeskemaer vedrørende eget velbefindende og familiedynamikker.

Børnene vil blive undersøgt med forskellige kognitive tests og derudover afgive forskellige biologiske prøver for at undersøge deres fysiske helbred. Der tilbydes også en frivillig MRI-hjernescanning. Psykisk lidelse, spisning og spiseudfordringer vil ikke blive diskuteret med barnet på noget tidspunkt.

I BLOOM undersøger vi altså børnene i en ung alder og følger dem under og efter puberteten – en kritisk alder for udviklingen af psykiske lidelser. Når og hvis vi lykkedes med at identificere risikofaktorer og beskyttende faktorer, kan disse bidrage til at udvikle målrettede præventive behandlingsstrategier før debut af sygdom eller psykisk mistrivsel.

BLOOM-undersøgelsen er en prospektiv kohorteundersøgelse med et såkaldt familiær højrisiko design

BLOOM-undersøgelsen blev lanceret i juni 2024 og rekrutterer deltagere i to år, hvorefter familierne følges hvert andet år for at undersøge en evt. udvikling af symptomer over tid.

Deltagerne rekrutteres kun fra Sjælland, da undersøgelsen foregår i Ballerup. Familierne vil modtage honorar for at deltage og få dækket evt. transportomkostninger.

Undersøgelsen er godkendt af Datatilsynet og Videnskabsetisk Komité.

Projektet er et samarbejde mellem flere forskellige forskere med forskellig faglig baggrund. Forsøgsansvarlig for projektet er professor og psykiater Nadia Micali. Mie Sedoc Jørgensen er research lead. Derudover er der to ph.d.-studerende og en forskningssygeplejerske fast tilknyttet projektet.

Forskningsgruppen kan kontaktes på følgende mail: RHP-FP-bloom@regionh.dk

Referencer

Dane, A., & Bhatia, K. (2023). The social media diet: A scoping review to investigate the association between social media, body image and eating disorders amongst young people. PLOS global public health3(3), e0001091. https://doi.org/10.1371/journal.pgph.0001091

Ellersgaard, D., Jessica Plessen, K., Richardt Jepsen, J., Soeborg Spang, K., Hemager, N., Klee Burton, B., Jerlang Christiani, C., Gregersen, M., Søndergaard, A., Uddin, M. J., Poulsen, G., Greve, A., Gantriis, D., Mors, O., Nordentoft, M., & Elgaard Thorup, A. A. (2018). Psychopathology in 7-year-old children with familial high risk of developing schizophrenia spectrum psychosis or bipolar disorder – The Danish High Risk and Resilience Study – VIA 7, a population-based cohort study. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA)17(2), 210–219. https://doi.org/10.1002/wps.20527

McLean, C. P., Utpala, R., & Sharp, G. (2022). The impacts of COVID-19 on eating disorders and disordered eating: A mixed studies systematic review and implications. Frontiers in psychology13, 926709. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.926709

Micali, N., Solmi, F., Horton, N. J., Crosby, R. D., Eddy, K. T., Calzo, J. P., Sonneville, K. R., Swanson, S. A., & Field, A. E. (2015). Adolescent Eating Disorders Predict Psychiatric, High-Risk Behaviors and Weight Outcomes in Young Adulthood. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry54(8), 652–659.e1. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2015.05.009

Momentum (n.d.). Antallet af unge med spiseforstyrrelse er fordoblet på 15 år. https://www.kl.dk/momentum/arkiv/2023/16-antallet-af-unge-med-spiseforstyrrelse-er-fordoblet-paa-15-aar

Pappaianni, E., Borsarini, B., Berchio, C., Aicoboaie, S., Konstantopoulou, S. V., Van de ville, D., & Micali, N. (in progress). Neurobiology and cognition in offspring at high-risk of eating disorders: exploring imaging-derived trait markers.

Pappaianni, E., Barona, M., Doucet, G. E., Clark, C., Frangou, S., & Micali, N. (2023). Neurocognitive Endophenotypes for Eating Disorders: A Preliminary High-Risk Family Study. Brain sciences13(1), 99. https://doi.org/10.3390/brainsci13010099

Strober, M., Freeman, R., Lampert, C., Diamond, J., & Kaye, W. (2000). Controlled family study of anorexia nervosa and bulimia nervosa: evidence of shared liability and transmission of partial syndromes. The American journal of psychiatry157(3), 393–401. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.157.3.393

World Health Organization. (2022). ICD-11: International classification of diseases (11th revision). https://icd.who.int/

Nyhedsbrevet fra P

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra P og få de seneste nyheder, forskning og psykologfaglige artikler. Du modtager nyhedsbrevet én gang om måneden.

Find mere om